vrijdag 29 januari 2016

Frambozenroomhart

Dit is een ideale taart voor een bruiloft, verloving of eigenlijk alles wat met liefde te maken heeft :). Tenminste, als je het in een hartvorm bakt. Het kan natuurlijk ook in een ronde taartvorm, je kunt er je eigen draai aan geven! De smaak van de taart, heb je waarschijnlijk nog nooit geproefd. Het is wel apart, je moet er even aan wennen. Maar pas op, als je eenmaal een stukje hiervan op hebt kun je haast niet stoppen met eten! :) Ik moet wel eerlijk zeggen dat het best een gedoe is, om al die slagroomstreepjes op de zijkant te spuiten... Maar als je eenmaal bezig bent, vergeet je gewoon de tijd! Vinden jullie het ook altijd zo leuk om de bovenkant van een taart te versieren? De garnering, het laatste gedeelte, vind ik nog altijd een van de leukste dingen. Je kunt je helemaal uitleven, en doen wat je leuk en lekker vindt! Pas wel op dat je er niet meer amandelaroma door doet dan in het recept staat, want de smaak ik al vrij sterk. Gebakken met liefde!


Ingrediënten voor ca. 12 stukken:
- 50 gram + 6 kleine amarettini (krokante bitterkoekjes) (het kan ook met gewone bitterkoekjes)
- 3 eieren
- zout
- 150 gram suiker (+ ca. 3 el voor de slagroomgarnering)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 el amandelaroma
- 75 gram bloem
- 35 gram maïzena
- ½ zakje bakpoeder
- 5 blaadjes gelatine
- 250 gram frambozen
- 750 ml slagroom

1. Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet er een hartvormige taartvorm (ca. 26 cm Ø) op. (Je kunt dit eventueel ook met een ronde taartvorm doen.) Splits de eieren.  Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en voeg geleidelijk 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker toe. Klop de eidooiers een voor een door het eischuim. Roer de amandelaroma door de crème. Zeef de bloem, de maïzena en het bakpoeder over het beslag en spatel het erdoor samen met de 50 gram verbrokkelde amarettini.
2. Strijk het beslag in de vorm. Bak de taartbodem ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch: 175 °C / hetelucht: 150 °C / gas: stand 2). Laat hem hierna afkoelen.
3. Week de gelatine ca. 5 minuten in koud water. Was ondertussen de frambozen. Pureer 200 gram frambozen en wrijf ze door een zeef. (Hiervoor moeten de frambozen op kamertemperatuur zijn, zet ze anders heel even in de oven.) Druk de gelatine uit en smelt hem op een laag vuur (niet koken) met 5 el water totdat de gelatineblaadjes helemaal zijn opgelost. Roer 3 el puree door de gelatine en meng het gelatinemengsel met de rest van de frambozenpuree. Laat de puree ca. 5 minuten rusten bij kamertemperatuur. Klop 500 ml slagroom stijf en voeg geleidelijk 50 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker toe. Spatel de room door de puree.
4. Halveer de bodem horizontaal. Sluit de ring van de springvorm om de eerste bodem heen en strijk ca. ⅔ van de crème erover. Leg de tweede bodem erop. Strijk het restant van de crème erover. Zet het ca. 4 uur in de koelkast. Klop 250 ml slagroom stijf met ca. 3 el suiker. Vul een spuitzak met spuitmondje met de room. Garneer de taartrand met staafvormige slagroomtoefjes. Versier de taart met kleine toefjes slagroom, de rest van de frambozen en de 6 amarettini.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten