zaterdag 30 januari 2016

Petitfours

Petitfours! Weleens van gehoord? Ze zijn in Frankrijk heel bekend, het is ook een Frans recept. In Nederland worden ze zeker ook verkocht, maar sommige mensen weten niet waar je het over hebt als je over petitfours zit te praten. De naam zegt het al: kleine vierkantjes. Eigenlijk zijn de ingrediënten die je nodig hebt, niet heel bijzonder. Het gaat in dit recept vooral om de garnering. Reken er wel op dat je hier een hele avond mee kwijt bent! Houd daar dus rekening mee, zodat je het niet af hoeft te gaan raffelen. Laat met deze vierkantjes zien dat je een echte bakker/bakster bent!

Ingrediënten voor 14 petitfours:
Voor het deeg:
- 60 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 3 eieren 
- een snufje zout
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker

Voor de vulling en garnering:
- Jam naar keuze
- 160 gram poedersuiker
- 160 gram zachte boter
- Marsepein
- Chocolade
- Eventueel eetbare pareltjes

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Vouw bakpapier tot een soort bakblik van 24 x 28 cm. Meng de bloem en het maïzena. Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf en voeg het zout, de suiker en de vanillesuiker geleidelijk toe. Roer de eierdooiers er op lage stand een voor een door. Zeef het mengsel van de bloem en het maïzena over de eiermassa en klop het er met de garde luchtig doorheen. Strijk het deeg met een paletmes glad in het bakblik. Let op dat de bovenkant vlak is en de zijkanten netjes zijn. Bak het deeg in 10 tot 15 minuten in het midden van de oven lichtbruin.
2. Bestrooi een theedoek met suiker. Stort het biscuit erop en trek het bakpapier eraf. Laat het biscuit afkoelen. Snijd de plak rondom recht af. Verdeel het biscuit dan in drie repen van 8 x 28 cm. Leg deze drie repen op elkaar en snijd ze in de lengte in 7 stukjes. Snijd de 7 stukjes allemaal doormidden zodat je totaal 14 petitfours hebt.
3. Maak eerst de botercrème: mix de poedersuiker met de boter totdat je een mooie zachte crème hebt. Vul een spuitzak met 2/3 van de botercrème. Leg elke petitfour in de goede volgorde neer: 3 vierkantjes op een rij. Op de eerst twee vierkantjes spuit je langs de rand botercrème. Vul het midden met de jam, dit doe je het makkelijkst met twee theelepeltjes. Leg de vierkantjes op elkaar op de goede volgorde. Zet de petitfour eventueel even in de diepvries om de crème wat harder te laten worden. Herhaal deze stap met elke petitfour. Smeer nu met de overige botercrème de hele petitfour licht in. Zet de petitfours op een plaat en bedek met platicfolie. Leg hierop weer een plaat en druk zacht. Pak het geheel goed in met een pedaalemmerzak. Laat het minstens een uur in de diepvries staan.
4.  Haal de petitfours uit de diepvries. Rol de marsepein uit en leg telkens op een petitfour een lap marsepein die je aan de zijkanten met je vingers een beetje naar beneden duwt. Knip de hoeken af met een schaar. Snijd nu de overtollige marsepein langs de zijkanten weg. Plak de marsepein een beetje aan elkaar met je vingers waar het ingeknipt is. Herhaal dit met elke petitfour. Smelt nu chocolade au-bain-marie. Haal een vork door de chocolade en beweeg deze boven elke petitfour. Leg er eventueel nog wat eetbare pareltjes in. Bewaar de petitfours afgedekt in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten