vrijdag 18 maart 2016

Franse koek

Eigenlijk is dit een heel grote zandkoek met jam ertussen. Het ziet er in ieder geval heel mooi uit, en smaakt heerlijk. Alleen een tip: snijd kleine stukjes... Ik heb er een beetje te veel van gegeten en was daarna nogal misselijk... :) Het is leuk om te maken, het heeft wel wat weg van appeltaart, met die ruiten. En als je niet van aardbeienjam houdt, kun je altijd een ander soort gebruiken. 

Ingrediƫnten voor ca. 14 stukken:

- 300 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 200 gram boter
- 1 groot ei - losgeklopt
- potje aardbeienjam (340 gram)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175°C.
2. Kneed van de bloem, basterdsuiker, boter en 2/3 van het losgeklopt ei een bal deeg. Zet het een kwartiertje in de koelkast om het wat kouder te laten worden.
3. Pak een vel bakpapier en rol 2/3 van het deeg erop uit in een ronde vorm ter grootte van een pizza. Zorg ervoor dat de zijkanten mooi zijn en knijp dan met je duim en wijsvinger op regelmatige afstand ‘golfjes’ in de zijkant van het deeg. Verdeel nu gelijkmatig de jam over het deeg.
4. Pak nu elke keer stukjes van het overgebleven deeg, rol ze uit tot een dunne reep en leg ze als een raamwerk over de jam. Druk ze goed vast aan de zijkanten.
5. Leg de koek voorzichtig op de bakplaat en bestrijk de deegrepen en de zijkant met het overgebleven losgeklopt ei. Bak de Franse koek in 35 tot 40 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten