donderdag 4 februari 2016

Suikerbrood

Dit recept heb ik voor een groot deel niet zelf verzonnen. Het komt eigenlijk van Sarena, die gewonnen heeft bij Heel Holland Bakt 2015. Ik heb er wat kleine dingetjes aan veranderd. Wel wil ik zeggen dat het totaal niet lijkt op de suikerbrood zoals wij die kennen uit de winkel. Je moet echt van deze smaak houden. Ik ben er dol op! O ja, er staat ook in 'een snufje zout', maar je mag er gerust wat meer doorgooien. Anders is er echt geen smaak aan. Maar ook niet teveel, dat had ik een keer gedaan en toen heb niet ik, maar de hond hem opgegeten :).

Ingrediënten voor 16 stukken:

Voor het brood:
- 150 ml volle melk
- 7 gram gedroogde gist
- 2 theelepels suiker
- 350 gram patentbloem
- 1 ei
- 75 gram boter op kamertemperatuur
- 1 zakje vanillesuiker
- een (groot ;p) snufje zout

Voor de vulling:
- 50 gram rietsuiker
- ½ theelepel kaneel
- ½ citroen(rasp) (1 eetlepel uit potje)
- ½ sinaasappel(rasp)
- 30 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram parelsuiker/rietsuiker

Voor het bakken:
- 1 ei

Bereiding

1. (Brood) Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een ronde bakvorm in met boter. Warm de melk op tot ca. 37°C. Los de gist en suiker op in de melk. Doe de bloem in een beslagkom. Meng het melkmengsel, ei, boter en vanillesuiker door de bloem. Voeg zout toe en kneed dit 10 min. goed door tot een soep deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met folie en laat 30 minuten rijzen. (Van tevoren de oven voorverwarmen op 200°C, dan het deeg erin zetten en de oven uit doen.)
2. (Vulling) Meng de rietsuiker met de kaneel, sinaasappel- en citroenrasp. Rol het deeg uit tot een grote, rechthoekige lap. Smeer de boter erover uit en bestrooi met het suikermengsel en parelsuiker/rietsuiker en rol de lap in de lengte op. Snijd de rol in 16 stukken en zet deze rechtop in een ingevette bakvorm. Dek met folie af en laat nog 30 min. rijzen.
3. (Bakken) Klop het ei met een paar druppels water los in een bakje. Bestrijk het gerezen brood met ei. Zet het brood onderin de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Bak hem in 35 minuten goudbruin. (Laatste kwartier aluminiumfolie op de bovenkant, laatste 10 min. op 190°C.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten