vrijdag 20 mei 2016

Fruittartelettes

Ik had nooit gedacht dat ik zelf zo makkelijk tartelettes zou kunnen maken! Bij de bakker zien ze er altijd zo mooi uit, dat ik dacht dat het ook heel ingewikkeld zou zijn om zelf te maken. Toch ben ik de keuken ingedoken om deze lekkere fruitgebakjes zelf te maken! En wat zijn ze mooi geworden! En heel lekker natuurlijk… Pas had ik bij de Action gebaksvormpjes gekocht waarmee ik iets lekkers wilde bakken. Vandaar deze fruittartelettes!
De taartina voor erbovenop is ervoor om ze een mooi glimmend laagje te geven. Wel houd je ongeveer de helft ervan over, dus daar kun je misschien nog iets anders mee doen.
Aan jou de uitdaging om ze net zo mooi (of nog mooier) te maken als bij de bakker!

Ingrediƫnten voor 8 gebakjes:

Voor het deeg:
- 120 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- ½ ei
- een snufje zout
- 1 tl citroenrasp
- 185 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder

Voor de banketbakkersroom:
- 250 ml melk
- 25 gram custardpoeder
- 40 gram suiker
- ½ ei

Voor de garnering:
- Fruit naar keuze
- 1 zakje taartina
- 2 el suiker

Bereiding

1. Mix de boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg nu de bloem en bakpoeder toe en mix het tot een mooi deeg. Leg het deeg verpakt in folie een uur in de koelkast.
2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C en vet de taartvormpjes (die van mij zijn 9 Ć  10 cm doorsnede) in met boter en bestuif ze met bloem.
3. Maak ook ondertussen de banketbakkersroom. Klop eerst het ei met de helft van de suiker los in een kom. Voeg hier de helft van de melk aan toe samen met de custardpoeder. Roer dit goed door met de garde. Breng nu in een steelpan de andere helft van de melk samen met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custardmengsel. Roer dit weer goed door met de garde. Giet het mengsel terug in de pan en laat het mengsel zachtjes doorkoken. Als je ziet dat de banketbakkersroom ongeveer zo dik wordt als pudding, haal het dan gelijk van het vuur af en giet het in een kom. Dek deze kom af met folie en laat het afkoelen in de koelkast.
4. Pak het deeg uit de koelkast. Verdeel het nu in acht stukken en bekleed er elk gebakvormpje mee. Dit kun je het beste doen door je vingers nat te maken en het deeg glad te maken zodat het mooi in het vormpje zit. Zet de vormpjes nu in de voorverwarmde oven en bak ze gaar in 12 tot 15 minuten. Laat ze hierna afkoelen en stort ze op je aanrecht.
5. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en verdeel het over de tartelettes met behulp van lepels of een spuitzak.  Leg hierop het fruit dat je in gedachten had. Aardbeien kun je doormidden snijden, maar ander fruit kun je gewoon in stukjes snijden.
6. Nu ga je de gelei maken. Haal drie eetlepels van 200 ml water af en meng dat met het zakje taartina. Doe de rest van het water met de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Neem zodra de vloeistof kookt de pan van het vuur. Giet het papje erbij en breng het geheel onder voortdurend roeren weer aan de kook. Neem hierna de pan van het vuur en laat de gelei iets afkoelen. Verdeel het nu over de gebakjes. Je houdt wat gelei over, dit kun je gebruiken voor iets anders of weggooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten