woensdag 4 mei 2016

Soezen

Heel veel mensen denken dat soezen heel moeilijk zijn om te maken. Totdat ik deze soezen maakte dacht ik dat eigenlijk ook! Op internet ben ik op zoek gegaan naar een recept van slagroomsoesjes. Ik kwam uit bij Rutger bakt en heb daar dit recept gevonden. Ik heb het wel iets aangepast. 
Deze soesjes worden geen soesjes, maar soezen! Je hoeft niet zo’n groot hoopje op de bakplaat te spuiten, want ze rijzen nog wat in de oven. Deze soezen zijn leuk gebak voor een verjaardag. Ik heb er ook nog glazuur op gedaan. Dit kun je natuurlijk zelf weten, zonder glazuur zijn soezen ook lekker! Maar ik vond het erg leuk om ze in gesmolten chocolade te dopen en de andere helft een oranje kleurtje te geven (nog voor Koningsdag). Niet te gestrest, want dat is helemaal niet nodig als je nauwkeurig het recept volgt!

Ingrediƫnten voor 14 soezen:

Voor het deeg:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- een snufje zout
- 3 Ć  4 eieren

Voor de vulling:
- 600 ml slagroom
- 70 gram suiker
- 2 zakjes slagroomversteviger

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pannetje. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter is gesmolten voordat het mengsel kookt.
3. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.
4. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt  nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
5. Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.
6. Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.
7. Gebruik het vierde ei alleen als het het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier spuit. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Zodra het deeg glad en glanzend is, is het klaar om op het bakpapier gespoten te worden.
8. Spuit met een spuitzak met een glad spuitmondje hoopjes op de bakplaat. Ze hoeven niet heel groot te zijn, want in de oven worden ze een stuk groter! Druk de puntjes op de bovenkant van de hoopjes die zijn ontstaan door het spuiten een beetje plat met een natte vinger. Anders verbranden ze in de oven.
9. Bak de soezen in 25-30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Open de oven niet tijdens het bakken! Dan storten ze gelijk in! Open de oven pas als je denkt dat ze soezen helemaal goed zijn. Laat ze hierna nog 10 minuten afkoelen in de oven, en haal ze er daarna pas uit.
10. Klop ondertussen de slagroom met de suiker en slagroomversteviger stijf. Doe de opgeklopte slagrom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Als de soezen helemaal zijn afgekoeld, kun je ze gaan vullen.
11. Maak telkens in de onderkant van de soes een klein gaatje waardoor je het spuitmondje van de spuitzak steekt. Vul de soes totdat die helemaal vol zit.
12. Je kunt nu zelf kiezen welk glazuur je gebruikt. Smelt bijvoorbeeld chocolade au-bain-marie of maak glazuur met poedersuiker en een paar druppels water met eventueel een druppel kleurstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten