woensdag 29 juni 2016

Bolusbroodjes

Hoe zal ik deze dingen noemen? Broodjes, koeken of bolussen? Kaneelbroodjes, bolussen, bolusbroodjes of bolus-kaneelbroodjes? Ik heb erg lang zitten twijfelen want dit zijn geen echte broodjes, maar toch echt geen koeken. Ze hebben veel weg van bolussen, maar toch zijn het geen echte bolussen! Je proeft ook de kaneel goed, dus zal ik ze daar dan naar vernoemen? Toch vond ik het meer op bolussen lijken en de structuur van broodjes hebben. Vandaar de naam bolusbroodjes! Ze zijn echt heerlijk, maar minder kleverig dan de ‘echte’ bolussen. Eigenlijk wel een voordeel dus. Je vingers zijn niet meer een en al kleef! En de geur dan als deze broodjes worden gebakken! Heerlijk! Tip: gebruik wel een ovenschaal die groot genoeg is, ik had een vierkante gepakt maar de broodjes waren zo erg gerezen dat het over de rand heen kwam! Je kan hier trouwens echt niet vanaf blijven! Ik verwacht dus dat deze broodjes niet erg lang blijven staan…

Ingrediƫnten voor 16 broodjes:

Voor het deeg:
- 520 gram patentbloem
- 8 gram droge gist
- 50 ml lauw water
- 60 gram zachte boter
- 60 gram suiker
- 250 ml melk
- 1 tl zout
- 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling:
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram zachte boter
- 1 el kaneel

Bereiding

1. Los de gist op in het lauwe water en laat het even staan. Doe de boter, suiker, melk en zout (allemaal op kamertemperatuur) bij elkaar in een kom en roer even door. Voeg dan het losgeklopte ei toe en meng nog een keer goed. Voeg nu het gistmengsel beetje bij beetje toe en zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Voeg nu de bloem toe en mix dit 8 minuten met een mixer met deeghaken. Dek nu de beslagkom af met plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen.
2. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 50 x 30 cm. Besmeer de lap met de boter. Meng nu de basterdsuiker met de kaneel en bedek de hele lap ermee. Nu rol je de lap op vanaf de korte kant. Snijd de rol in 16 stukken en leg deze plat naast elkaar in een ingevette ovenschaal.  Dek de schaal af met plasticfolie en laat nog 60 minuten rijzen.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Haal het plasticfolie van de ovenschaal af en bak de broodjes gaar en goudbruin in ca. 20 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten