dinsdag 5 juli 2016

Kruidcake

Kruidcake is een cake die je heel goed kunt serveren als er iemand op visite komt, niet te groot en ook niet te klein ;). Ook kun je dit heel goed als cadeau meenemen, een leuke strik eromheen en klaar is zelfgemaakte cadeau! Het heet trouwens niet voor niets kruidcake, er zitten normaal allerlei kruiden in. Gemberpoeder, anijszaad, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Dit recept komt uit het boek van Heel Holland Bakt. Eigenlijk zaten al die kruiden er dus in, maar aangezien ik de helft ervan in huis had, heb ik het vervangen door koek- en speculaaskruiden. Dit kon ook en is zeker zo lekker! Heel apart, karnemelk en stroop in een cake! Het is echt een geslaagd recept, de kruidcake is heerlijk! Normaal maakte ik wel eens een kruidcake uit een pak waarbij je alleen maar water bij hoeft te doen. Gelukkig is deze cake veel lekkerder!

Ingrediƫnten voor 1 cake:
 
- 100 gram zachte boter
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram keukenstroop
- 200 gram bloem
- 2 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zuiveringszout
- een snufje zout
- 125 ml karnemelk, op kamertemperatuur
- 2 eieren, losgeklopt

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm in met boter en bestuif deze met bloem.
2. Verwarm de boter, basterdsuiker en keukenstroop in een steelpan op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Zeef de bloem met de speculaaskruiden, bakpoeder, zuiveringszout en het zout boven een kom. Spatel het boter-suikermengsel er met een garde door en vervolgens de karnemelk en de eieren. Probeer het zo luchtig mogelijk te doen. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm. Bak de kruidcake in ca. 50 minuten in de voorverwarmde oven gaar. 
3. Laat de cake 10 minuten in de vorm op een rooster afkoelen. Laat de kruidcake daarna uit de vorm helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten