donderdag 22 september 2016

Bokkenpoten

Het recept van deze bokkenpoten heb ik van Rudolph en is het lekkerste recept van bokkenpoten die ik ooit ben tegengekomen! Vroeger aten wij soms bokkenpoten van de bakker (het Stoepje) en die vond ik altijd heel lekker. Ik wilde ze al heel lang zelf maken, maar had geen amandelmeel in huis. En in Nederland is amandelmeel zo ontzettend duur dat ik het daar echt niet ging kopen! Een keer (net voordat we op vakantie gingen) las ik op Rutgers’ site dat je in Duitsland heel goedkoop amandelmeel kunt kopen. Toevallig gingen we die dag op vakantie naar Duitsland! Supermarkt opgezocht en amandelmeel gekocht. Het is daar echt de helft goedkoper dan in Nederland! Ik doe heel zuinig met het meel, maar voor deze bokkenpoten was het het zeker waard. Bokkenpoten zijn niet heel veel werk. Je maakt eerst de bodems. Je moet ook banketbakkersroom maken en botercrème. Dit spuit je gewoon op de bodems en dan druk je ze tegen elkaar aan. En dan hoef je alleen maar de chocolade te tempereren! Hoe ik dat doe? Eerst de chocolade au-bain-marie smelten (dus in een pannetje met water met een pannetje erboven dat het water net niet raakt) en dan 2/3 deel op een marmeren plaat gieten. Dit strijk je uit en doet op een hoop en strijkt het weer uit. Dit herhaal je net zolang tot de chocolade een beetje is afgekoeld. Dan doe je de 2/3 weer bij de rest. Dit meng je goed door elkaar en het is getempereerd! Deze bokkenpoten zijn echt van de bakker!

Ingrediënten voor ca. 20 bokkenpoten:

Voor het biscuitdeeg:
- 200 gram eiwit (ca. 5 eieren)
- 225 gram suiker
- een snufje zout
- een zakje vanillesuiker
- 175 gram amandelmeel
- 75 gram poedersuiker
- 40 gram bloem
- geschaafde amandelen

Voor de banketbakkersroom:
- 250 ml melk
- een zakje vanillesuiker
- 50 gram suiker
- 2 eidooiers
- 1 el bloem

Voor de botercrème:
- 250 gram zachte boter
- 60 gram poedersuiker
- de banketbakkersroom

Voor de garnering:
- pure chocolade

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Klop de eiwitten, suiker, vanillesuiker en het zout stijf. Meng het amandelmeel in een andere kom met de poedersuiker. Schep het mengsel door het eiwit en zeef de bloem erboven. Spatel alles voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit bokkenpoten op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met de geschaafde amandelen.
3. Bak de bokkenpoten gaar in ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Breng voor de banketbakkersroom de melk met de vanillesuiker en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel en schenk alles in de pan. Roer goed door en breng de banketbakkersroom aan de kook. Laat op laag vuur garen. Giet de banketbakkersroom in een kom en dek gelijk af met plasticfolie. Laat in de koelkast afkoelen.
5. Mix voor de botercrème de boter met de poedersuiker luchtig en roer daar de banketbakkersroom door. Schep de crème in een spuitzak en spuit op de platte kant van de helft van de bokkenpoten botercrème. Druk er voorzichtig een andere bokkenpoot tegenaan.
6. Smelt de chocolade au-bain-marie en tempereer het. Haal de uiteinden van de bokkenpoten door de chocolade en laat het opstijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten