donderdag 22 september 2016

Vlechtbrood

Dit recept heb ik van Heel Holland Bakt van een paar jaar geleden. Ik maak niet vaak brood, maar de laatste tijd vind ik het steeds leuker. Vandaar dat ik ook aan de slag ging met dit vlechtbrood. Er zit wel 10 gram zout in, maar dat is normaal voor brood. Het is eigenlijk heel makkelijk deeg en dat heb je zo af. Deze keer zit de moeilijkheid in het vlechten. Maar gelukkig is het goed beschreven, en daardoor niet moeilijk en makkelijk te volgen. Als je het langzaam doet en het recept goed leest, lukt het best. Het resultaat is gewoon heel leuk omdat je een supermooie vlecht krijgt! Het opbollen is even een dingetje. Als je niet weet hoe het moet kun je het ook overslaan, alleen wordt het dan minder mooi. Het is makkelijker om even een filmpje op te zoeken op Internet. Dit brood is verder trouwens ook heel erg lekker en leuk om op te eten! Succes met vlechten (dit keer niet van haar, maar van brood)!

Ingrediƫnten voor 1 brood:

- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 10 gram suiker
- 275 ml melk
- 30 gram margarine
- 30 gram roomboter
- 7 gram droge gist
- 1 ei

Bereiding

1. Meng alle ingrediƫnten, behalve het ei, in een kom en kneed het in ca. 10 minuten met de hand tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en bol op. Laat de deegballetjes ca. 10 minuten rijzen.
2. Rol de deegballetjes in zes lange strengen en leg ze naast elkaar op het aanrecht. Je gaat het nu vlechten:
- Leg drie strengen naast elkaar in noord-zuid richting.
- Leg hierop in het midden drie strengen naast elkaar in west-oost richting.
- Nummer de deegstrengen als volgt: noord is 1, oost is 4, zuid is 2 en west is 3.
- Leg 1 linksom over 3.
- Leg 4 rechtsom onder 2 door en over 1 heen. (3 en 4 wijzen nu naar links, 1 en 2 naar onder)
- Leg 3 over 4 naar onderen.
- Leg 2 naar links onder 1 door en over 3.
- Leg 4 naar onder over 2.
- Knijp de losse uiteinden van de strengen samen met je vingers en ‘verstop’ ze onder het brood.
- Bol je gevlochten brood iets op en draai het daarbij iets rond. Het brood krijgt nu een mooie ronde vorm en komt iets omhoog.
3. Strijk de gevlochten bol af met een geklutst ei. Zet het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 45 minuten rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 210°C. Bak het brood gaar in ca. 25 minuten. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten