dinsdag 3 januari 2017

Stokbrood

Hier het recept voor stokbrood, wat na een recept van kruidenboter natuurlijk niet mag ontbreken! Ik weet niet of jullie weleens stokbrood hebben gemaakt, maar het is niet veel anders dan gewoon brood. Ik vond het wel een beetje raar om een ovenschaal met kokend water onderin de oven te zetten, maar hierdoor krijgt het stokbrood juist dat lekker knapperige korstje! Vergis je trouwens niet in de tijd, want dit brood moet wel drie keer rijzen! Normaal rijzen broden 2 keer, dus let er even op dat je goed uitkomt met je tijd. Maak niet dezelfde fout als ik: ik wilde het als voorgerecht doen bij het eten, maar ik kwam erachter dat het nog een uur moest rijzen… Geen voorgerecht dus. Over voorgerechten gesproken, dit is er een heel goed idee voor! Snijd wat plakjes stokbrood en zet ernaast een bakje zelfgemaakte kruidenboter. Niet heel bijzonder, maar het zal zeker in de smaak vallen bij je gasten!

Ingrediƫnten voor 3 stokbroden:

Voor het deeg:
- 350 ml lauw water
- 5 gram droge gist
- 550 gram bloem
- 10 gram zout

Overig:
500 ml kokend water

Bereiding

1. Mix het water, de gist, de bloem en het zout in ca. 8 minuten op de laagste stand met een mixer met deeghaken. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen.
2. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk plat tot een rechthoek van ca. 15 bij 20 cm. Vouw de korte zijden naar binnen en leg het opgevouwen deeg terug in de kom. Laat het nog 1 uur rijzen.
3. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken. Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol het op in de lengte zodat je 3 stokbroden van ca. 30 centimeter lang krijgt. Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat. Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het deeg ontstaan. Op deze manier kan het brood niet aan elkaar vast gaan plakken. Bestrooi het deeg met een beetje bloem, dek het af met plasticfolie en laat het nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven alvast voor op 230°C.
4. Maak met een scherp mes op elk brood een aantal schuine en ondiepe inkepingen. Plaats een ovenschaal met het kokende water onderin de oven. Hierdoor krijgt het stokbrood een knapperige korst. Bak de broden in het midden van de oven op een rooster in ca. 20 minuten goudbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten